Fibromyalgi og nervebetennelse

Flere studier viser til økte målinger av nevroinflammasjon hos personer med fibromyalgi (også i hjernen!). Slik nervebetennelse kan bidra til å forklare en rekke av symptomene og smertene som denne diagnosen forårsaker.

Det er nok sant at fibromyalgi primært sett er kjente for sine kroniske og vidspredte smerter i kroppen muskler, bindevev og ledd. Men i tillegg er det altså slik at flere studier også viser tli at økte betennelsesreaksjoner (inflammasjon) kan spille en sentral rolle innenfor dette kroniske smertesyndromet – og at kombinasjonen av smertene og inflammasjonen kan være årsaken til en rekke av de mest kjente symptomene, inkludert hjernetåke og fatigue (ekstrem utmattelse). I denne artikkelen går vi ved Vondtklinikkene Grimstad Fysikalske nærmere inn på sammenhengen mellom fibromyalgi og nervebetennelse.

– Hvilken rolle spiller nevroinflammasjon innenfor fibromyalgi?

Hei! Mitt navn er Gina Vissheim og jeg er fysioterapeut ved Vondtklinikkene avdeling Grimstad Fysikalske i Aust-agder. I likhet med min kollega, kiropraktor Alexander Andorff, har jeg stor interesse innenfor fagfeltene fibromyalgi, revmatisme og usynlig sykdom.

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen.. fibromyalgi er kanskje verdens mest kompliserte, kroniske smertediagnose. Nettopp derfor er det helt essensielt at vi gjør vårt aller beste for å få fram evidensbasert informasjon – slik at både fibromyalgipasienter selv og helsepersonell kan få en bedre forståelse av diagnosen.

Her ser jeg, fysioterapeut Gina Vissheim, nærmere på nervebetennelse og relevant forskning sammen med min kollega kiropraktor Alexander Andorff (forfatteren av «27 FAKTA OM FIBROMYALGI» – du kan lese mer om den helt på bunnen av artikkelen).

1. Nevritt og fibromyalgi

Hva innebærer egentlig nervebetennelse? For å forstå dette må vi ta en nærmere titt på de relevante definisjonene og medisinske uttrykkene.

  • Nevritt: Dette er det medisinske uttrykket for nervebetennelse. Itt– endingen indikerer at det er snakke om betennelsereaksjoner. Bursitt (slimposebetennelse) og tendinitt (senebetennelse) er to andre kjent diagnoser hvor man bruker denne endingen.
  • Nevropati: Når man bruker dette begrepet snakker vi gjerne om nervesykdom. Med andre ord er det gjerne et litt bredere begrep. Kjente eksempler inkluderer diabetisk nevropati (nerveskader eller sykdom grunnet diabetes) og perifer nevropati (skader eller sykdom i det perifære nervesystemet).
  • Nevralgi: Isjias er en type av nevralgi. Her er det altså snakk om nervesmerter, som ofte stammer fra avklemming (slik som ved skiveprolaps eller scalenii syndrom)

Studie: Påvist økt inflammasjon i visse nerveceller i hjernen hos fibromyalgipasienter

En større studie, et samarbeid mellom Karolinska Institutet og Massachusetts General Hospital, understrekte at man ser på nevroinflammasjon som en sterkt medvirkende faktor ved fibromyalgi.1 Men de ønsket også å se nærmere på om dette forekom i hjernen også. De skrev følgende:

«While mounting evidence suggests a role for neuroinflammation, no study has directly provided evidence of brain glial activation in FM. In this study, we conducted a Positron Emission Tomography (PET) study using [11C]PBR28, which binds to the translocator protein (TSPO), a protein upregulated in activated microglia and astrocytes. » – Albrecht et al

Her var det mye spennende forskningsspråk. Så la oss forenkle det litt. Det de altså gjorde var å skanne hjernene til personer med og uten påvist fibromyalgi via såkalt PET skanning (ikke det samme som MR eller CT). Her så de spesielt etter visse nevrofysiologiske reaksjoner som inkluderte proteinet kalt TSPO.

TSPO og gliaceller

Gliaceller er celler med forskjellige oppgaver som finnes i nervesystemet vårt – inkludert sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen). Et økt innhold av TSPO-proteiner gir en tydelig indikasjon på at det er et høyere antall av aktiverte gliaceller enn det som er normalt. Noe som igjen kunne tolkes som økt nevroinflammasjon i hjernen. Blant annet viste studien forverret fatigue ved høyere innhold av disse cellene i hjernen:

«Higher subjective ratings of fatigue in FM patients were associated with higher [11C]PBR28 SUVR in the anterior and posterior middle cingulate cortices (p’s < 0.03).» – Albrecht et al

Komponenten de refererer til er altså relatert til høyere innhold av TSPO-proteinet. Og de så altså at jo høyere innholdet av dette var, desto mer plaget var personen med fatigue (blant pasientgruppen med påvist fibromyalgi vel og merke). Fatigue er en ekstrem type av utmattelse for de av dere som ikke er kjent med det begrepet.

«Vi mener også at disse funnene kan være klinisk relevante for en rekke andre pasientgrupper, inkludert personer med ME og CFS.»

2. Hvorfor har personer med økt nevroinflammasjon forverret fatigue?

Som vi nevnte ovenfor er det altså dokumentert at et høyere innhold av visse biokjemiske markører ga forverret fatigue (ekstrem utmattelse), blant fibromyalgipasienter. Men hvorfor er det slik? Svaret ligger i kroppens respons ved betennelse og inflammasjon. Den vil jo, naturlig nok, forsøke å dempe og kvitte seg med betennelsen – og det koster jo gjerne ganske mye krefter.

Lav-gradig inflammasjon er et energisluk

En svært spennende forskningsstudie med tittelen «The High Costs of Low-Grade Inflammation» så nærmere på hvordan slik inflammasjon tapper oss for energi.2 De skrev:

«We propose that chronic low-grade inflammation induces and/or maintains persistent fatigue by inducing an imbalance between cellular-energy availability and cellular- and behavioral-energy expenditure.» – Lacourt et al

Forskerne viste altså til at kronisk, lav-gradig inflammasjon kan føre til fatigue ved å gi en cellulær ubalanse og økt cellulær energibruk. Dette skyldes også sterkere immunresponser:

«Inflammation increases the need of immune cells for rapid generation of cellular energy. To meet this need, immune cells shift to aerobic glycolysis for energy production, a less-efficient, but fast-acting pathway.» – Lacourt et al

Ovenfor skriver de altså om hvordan betennelsene fører til at immunforsvaret trenger rask energi – og da tar de det de vil ha fra andre. Litt slik som Forsvaret ville kunne rekvirere bilen din eller lignende i en krisesituasjon. Men dette fører jo til at det er mindre overskudd av energi til andre organer og systemer.

Kognitiv hjernetåke og utmattelse

Og når vi nå går gjennom mekanismene for hvordan denne inflammasjonen i kroppen stjeler energien din – begynner vi også å forstå hvorfor fibromyalgipasienter rammes av hjernetåke og fatigue.

Lav-gradig inflammasjon og mitokondriene

Mitokondriene er «energiverkene» i cellene våre i kroppen. Og de er dermed naturligvis veldig viktige for å opprettholde god funksjon i alle organer og systemer. Derfor er det også viktig å få fram at langvarige betennelser kan føre til skader på mitokondrienes oppbygning og deres DNA.

«Inflammation also leads to increased reactive oxygen species (ROS) to combat invading pathogens. However, ROS can be harmful to mitochondria and mitochondrial DNA and thus, prolonged exposure to ROS during chronic inflammation contributes to mitochondrial dysfunction.» – Lacourt et al

Ved langvarige kamper i immunforsvaret vårt kan det oppstå et innhold av frie radikaler og reaktivt oksygen (ROS) som er altfor høyt. Når disse overskrider et visst antall kan dette medføre skader på mitokondriene og deres funksjonalitet. Her ønsker vi å få frem tidlig at behandling med terapeutisk laser har godt dokumentert effekt på dette, og at større meta-analyser (den sterkeste typen av forskning) har vist at det kan redusere symptomer og smerter assosiert med fibromyalgi.3

Hos oss får du kunnskapsbasert hjelp

Vi ser nærmere på dette lenger ned i artikkelen. Men du skal vite at du alltid vil få evidensbasert hjelp (utredning, behandling og rehabilitering) for dine kroniske smerter og plager ved Grimstad Fysikalske og alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.

3. Hvordan kan vi redusere inflammasjon i kroppen og nervesystemet hos fibromyalgipasienter?

Tidligere har vi skrevet en artikkel med tittelen «Fibromyalgi: 7 måter å lindre smertene på», som vi anbefaler at du også leser gjennom, da samtlige av de syv tiltakene vil være fordelaktige og viktige for deg å kjenne til. For å kunne redusere betennelsesmarkører i nervesystemet er det nemlig viktig å spille på alle strenger.

En helhetlig tilnærming er helt nødvendig for å få gode resultater

Hva mener vi egentlig med en helhetlig tilnærming? Kort fortalt innebærer det at vi er innom samtlige av disse 5 kategoriene:

  • Aktiv behandling
  • Anti-inflammatorisk kosthold
  • Avspenningsteknikker
  • Hverdagstilpasninger
  • Tøyeøvelser og yoga

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom. Det finnes altså ikke noen kur, men det er mye vi kan gjøre for å lindre og redusere smertene og symptomene assosiert med diagnosen. Men for å ha best mulig effekt må vi også vite hva forskningen sier om hva som egner seg best for fibromyalgipasienter innenfor hver og en av de forskjellige kategoriene.

1. Aktiv behandling (fysikalsk terapi)

Når vi snakker om aktiv behandling refererer vi gjerne til hands-on teknikker og konkrete behandlingsmetoder. Dette kan, blant annet, inkludere:

  • Bindevevsmassasje
  • Fysioterapi
  • Massasjeteknikker
  • Moderne kiropraktikk
  • Nervemobiliseringsteknikker (nerveflossing)
  • Terapeutisk laser
  • Traksjonsbehandling (spinal dekompresjon)
  • Triggerpunktbehandling (muskelknuteterapi)
  • Tørrnåling (dry needling)

Hovedformålet med slik behandling vil være å stimulere reparasjon, øke lokal blodsirkulasjon og øke fleksibiliteten i de behandlede områdene. Noe som igjen vil kunne redusere smerter og symptomer, da selve opphavet til smertesignalene blir bearbeidet.

Studie: Terapeutisk laser reduserer smerter og fatigue ved fibromyalgi

Tidligere i denne artikkelen har vi snakket varmt om de dokumenterte effektene av terapeutisk laser i behandling av fibromyalgi. Dette var altså en meta-analyse (den sterkeste formen av forskningsstudier). De kunne vise til følgende resultater:

«The meta-analysis showed that patients receiving LLLT demonstrated significantly greater improvement in their FIQ scores (SMD: 1.16; 95% CI, 0.64-1.69), pain severity (SMD: 1.18; 95% CI, 0.82-1.54), number of tender points (SMD: 1.01; 95% CI, 0.49-1.52), fatigue (SMD: 1.4; 95% CI, 0.96-1.84), stiffness (SMD: 0.92; 95% CI, 0.36-1.48), depression (SMD: 1.46; 95% CI, 0.93-2.00), and anxiety (SMD: 1.46; 95% CI, 0.45-2.47) than those receiving placebo laser.» – Yeh et al

På godt norsk kunne de vise til en markant forbedring på følgende punkter:

  • FIQ score (fibromyalgia impact questionnaire)
  • Antallet vonde tenderpunkter
  • Fatigue (ekstrem utmattelse)
  • Stivhet
  • Depresjon
  • Angst

Det at fibromyalgipasientene i studien kunne vise til så gode og positive resultater, blant annet i form av forbedret livskvalitet og hverdagsfunksjon, er naturligvis helt fantastisk. Både her ved Grimstad Fysikalske og våre andre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har vi også svært gode erfaringer når vi bruker denne behandlingsformen hos oss.

«Man mener altså at noe av grunnlaget for at terapeutisk laser har så god effekt i behandlingen av symptomer og smerter ved fibromyalgi, ligger i effekten den har på mitokondriene (energiverkene i cellene) og at den fungerer anti-inflammatorisk (betennelsesdempende). En svært viktig og skånsom behanlingsteknikk som alle med fibromyalgi bør kjenne til.»

Vi følger dokumenterte behandlingsprotokoller

Hvor mange behandlinger vil jeg trenge? Dette er individuelt, men majoriteten vil respondere positivt på 6-8 behandlinger fordelt over cirka 6-7 ukers tid. Dette er også kjent som Takahashi-protokollen. Oppkalt etter en av de ledende forskerne innenfor biomodulerende terapeutisk laser. Ved alle våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har vi betydelig faglig kunnskap innenfor tørrnåling (dry needling), terapeutisk laser og bindevevsmassasje, og følger evidensbaserte anbefalinger og behandlingsprotokoller.

Godt tips: Selvmassasje med lindrende arnicasalve

«Pinofit arnicasalve inneholder høykvalitets arnicaekstrakt som kan virke lindrende mot vonde muskler og ledd. Denne salven er svært populær blant revmatikere og kroniske smertepasienter, da den roer ned smertene på en skånsom måte. Du kan lese mer om den eller kjøpe den ved å trykke her

2. Anti-inflammatorisk kosthold

Tidligere i artikkelen skrev vi om hvordan kronisk lav-gradig inflammasjon tar bort energi og aktivitet fra andre organer og systemer i kroppen. La oss deretter gå videre på faktumet at 30% av fibromyalgipasienter plages med tarm og mage. Ser du den mulige sammenhengen? Når kroppen må bruke såpass mye ekstra energi på å bekjempe inflammasjon og smerter vil dette kunne gå hardt utover fordøyelsen og tarmsystemet.

Low-Fodmap

FODMAP er et engelsk akronym for «fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols». Dette er visse typer av karbohydrater (sukkertyper) som man vet at tynntarmen har vanskeligheter med å fordøye. Low innebærer altså at man skal prøve å ha et så lavt innhold av disse som mulig i kostholdet. Matvarer og ingredienser som ikke blir brutt ned i tynntarmen ender opp i tykktarmen, hvor de blir liggende å gjære i lengre tid – noe som også gir økt forekomst av gass, oppsvulmet mage og sure oppstøt, samt tarminflammasjon.

«Grunnlaget for å unngå disse sukkertypene er altså basert på at vi ønsker å redusere påkjenningen på tarmsystemet blant fibromyalgipasienter. Dette er også for å redusere betennelsesreaksjoner.»

Sukker er pro-inflammatorisk. Altså er det slik at det øker forekomsten av betennelse og inflammasjon i kroppen vår. Noe som igjen, basert på det vi nå vet, ikke er spesielt gunstig for pasienter med fibromyalgi. Å fokusere på et kosthold basert hovedsaklig på low-Fodmap og betennelsesdempende mat vil derfor kunne være til å anbefale for de fleste med fibromyalgi.

3. Avspenning og pusteteknikker

Stress kommer i mange forskjellige fasonger og varianter. Her kan vi jo blant annet nevne:

  • Biokjemisk stress
  • Emosjonelt stress
  • Fysisk stress
  • Sykdomsbasert stress

«Ved kronisk sykdom, inkludert fibromyalgi, er kroppen i en slags konstant lav-gradig ‘fight or flight’ tilstand. Som innebærer en forhøyet alarmberedskap hvor visse systemer – slik som tarmsystemet – blir nedprioritert. Men også hvor det blir sendt flere signaler i nervesystemet. Den forhøyede elektriske aktiviteten bidrar også til at musklene trekker seg sammen (muskelspenninger) og blir smertefulle.»

Disse forhøyede spenningene i kroppens muskler og bindevev fører til forkortede og smertesensitive fibre. Som igjen understreker viktigheten av fysikalsk behandling (som løser opp i spenningene), avspenningsteknikker (som reduserer stresset i kroppen) og tøyeøvelser (som motarbeider de forkortede og anspente bløtvevsfibrene).

Gode avspenningsmetoder

Det finnes en lang rekke metoder og teknikker som kan hjelpe deg med å redusere spenninger og stressreaksjoner. Her er det jo også slik at personlige preferanser vil kunne spille sentrale roller for hva man har best utbytte av. Noen av disse teknikkene kan inkludere:

Men her er det også viktig å få fram at det beste også kan innebære en kombinasjon av en eller flere av disse teknikkene. Og for andre kan håndarbeid, rolige stunder med bok eller lydbok, eller sosiale sammenkomster også gi avspenning og stressreduksjon. Men her er vi forskjellige.

4. Hverdagstilpasninger og triggerkartlegging

Hvis man er rammet av kronisk sykdom er det viktig at man gjør det man kan for å legge til rette for minst mulig stress og triggere i hverdagen. Personlige triggere er ordet man gjerne bruker for å beskrive faktorer eller hendelser som er lenket til individuell forverring av symptomer og smerter. For mange kan særlig emosjonelt stress være en markant trigger – dette er den typen av stress som gjerne forekommer ved konflikter eller sorg.

Eksempler på tiltak som kan forbedre hverdagen din

Hvilke hverdagstiltak som gir deg best resultater er avhengig av din situasjon og dine plager. Eksempelvis vil bruken av kompresjonshansker eller kompresjonssokker være et enkelt og lett tilgjengelig selvhjelpstiltak hvis du plages med smerter eller hevelser i henholdsvis hender eller føtter.

Godt tips: Avlastning med sirkulasjonsfremmende kompresjonshansker

«Å bruke kompresjonstøy kan gi både økt sirkulasjon og beskyttelse. Noe som igjen kan føre til mindre smerter og bedre funksjonalitet. Hvis du er plaget med vonde hender eller føtter kan dette være et svært godt selvhjelpstiltak. Du kan lese mer om disse her eller kjøpe de via knappene nedenfor»

5. Tøyeøvelser og yoga

Ved Grimstad Fysikalske er vi klare på at tøying er viktig for å opprettholde bevegelighet og fleksibilitet. Og dette er, som nevnt tidligere, spesielt viktig for personer rammet av fibromyalgi – grunnet de kroniske spenningene i kroppen. Alle våre klinikere kan hjelpe deg med å sette sammen individuelt tilpassede treningsprogrammer som egner seg spesielt godt for deg, og vi hjelper deg også med oppfølging og progresjon.

Video: 4 øvelser mot piriformis syndrom

Piriformis syndrom er en diagnose som innebærer at isjiasnerven blir avklemt grunnet stramme muskler i setet. Mer spesifikt musculus piriformis. Diagnosen rammer ofte personer med fibromyalgi. Her viser kiropraktor Alexander Andorff fram 4 tøyeøvelser som kan hjelpe deg. Tørrnåling (dry needling) kan også være effektivt mot slike plager.

Del gjerne videre

Hvis du har kommet hit via et innlegg i sosiale medier, betyr det virkelig utrolig mye for oss om du ønsker å dele det videre på for eksempel Facebook eller Instagram. På denne måten kan vi opplyse og nå ut til enda flere om hvor komplisert smertesyndromet fibromyalgi faktisk er. Alternativt kan du jo eventuelt lime inn artikkel-adressen og dele direkte til noen du kjenner. Er du med?

Har du spørsmål eller vil du bestille time ved Grimstad Fysikalske?

«Hei du! Gina her. Jeg ser virkelig fram til å høre fra deg, og gleder meg til å hjelpe deg på veien tilbake til en bedre fysikalsk helse og et sterkere deg!»

Her ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad tar vi fibromyalgi og usynlig sykdom på alvor. For oss er det viktig å oppnå gode og langvarige resultater ved å utrede og finne ut av hva som er best framgangsmåte for akkurat deg.

Du kan bestille time hos oss ved å bruke våre døgnåpne online timebestilling eller ved å ringe oss på 37179050. Trykk på knappen nedenfor for å se ledige timer hos oss – du kan blant annet bestille time for fysioterapi, fysikalsk behandling, tørrnåling (dry needling), bindevevsmassasje eller terapeutisk laser.

*Er du ikke i Grimstad og omegn? Vondtklinikkene har også andre klinikkavdelinger i Norge. Blant annet i Oslo (Lambertseter), Eidsvoll Sundet (Akershus) og Råholt (Akershus). Klikk her for å se en fullstendig oversikt (lenken åpner i et nytt leservindu).

Forskning og kilder

  1. Albrech et al, 2019. Brain glial activation in fibromyalgia – A multi-site positron emission tomography investigation. Brain Behav Immun. 2019 Jan:75:72-83.
  2. Lacourt et al, 2018. The High Costs of Low-Grade Inflammation: Persistent Fatigue as a Consequence of Reduced Cellular-Energy Availability and Non-adaptive Energy Expenditure. Front Behav Neurosci. 2018 Apr 26;12:78.
  3. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician. 2019 May;22(3):241-254.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

 Følg oss gjerne i sosiale medier

Godt tips: Lær mer om fibromyalgi i denne eBoken (skrevet av Alexander Andorff)

Hei! Alexander her. Det hersker så mye uvitenhet og misforståelser om fibromyalgi at jeg bare måtte få skrevet en bok og få gitt faktaene litt plass. For det er nemlig slik at den manglende forståelsen også fører til en nedlatende holdning ovenfor personer som er rammet. I denne eBoken (trykket utgave kommer senere) går jeg gjennom fakta og myter om denne «KJÆRRINGSYKDOMMEN» (Ja, det er faktisk onde og uvitende tunger som kaller det det!). Denne boken bør også leses av pårørende.

– En lilla dråpe i havet for rettferdig behandling

Som det står på coveret er dette en kunnskapsbasert bok som ønsker å bryte ned myter og misforståelser om det som kanskje er verdens mest kompliserte smertesyndrom. Du kan lese mer om eller kjøpe eBoken her. Jeg håper inderlig at dette er noe du vil sette pris på og som kan løse opp i misforståelser om fibromyalgi – blant allmennheten og helsepersonell. Jeg kommer til å lage en betydelig større utgave (100 fakta om fibromyalgi) dersom denne blir tatt godt i mot. Vennlig hilsen, Alexander

Les også:

– Se en oversikt over alle våre artikler om fibromyalgi

Bilder og kreditering

  • Coverbilde 1: Stock photo ID: 1744615238. Kreditering: Jitendra Jadhav (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
  • Bilde 2 (illustrasjon av en hjerne): Stock photo ID: 988737700. Kreditering: peshkov (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
  • Bilde 3 (kvinne med fatigue): Stock photo ID: 1432634229. Kreditering: fizkes (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
  • Bilde 4 (kobra øvelsen): Stock photo ID: 840155354. Kreditering: fizkes (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
  • Bilde 5 (tørrnåling): Stock photo ID: 1700338838. Kreditering: puhimec (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
  • Bilde 6 (eldre mann som tøyer): Stock photo ID: 1177407645. Kreditering: Koldunov (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *