Fibromyalgi og glutaminsyre: 8 matvarer du bør unngå

Forskning har vist at fibromyalgi og glutaminsyre (glutamat) ikke går så godt overens. Glutaminsyre er nemlig det aller sterkeste nervesignalstoffet i nervesystemet vårt – og for mye av dette kan naturligvis ha en uheldig effekt på et allerede overaktivt nervesystem hos personer med fibromyalgi.

Det er allerede godt dokumentert at personer med fibromyalgi er rammet av det vi kaller sentral sensitivisering.1 Noe som betyr at sentralnervesystemet, som består av hjernen og ryggmargen, er overaktivt og overfølsomt. Dette resulterer i at det sender og mottar en betydelig større mengde av nervesignaler enn det som er vanlig.

Overbelastning av sentralnervesystemet?

Dette kan resultere i en overbelastning av sentralnervesystemet og dermed også bidra til:

Og dette er det sikkert mange med fibromyalgi og andre usynlige sykdommer som kan kjenne seg igjen i? Vi mener derfor at denne artikkelen vi har skrevet her også muligens kan være av betydelig interesse for personer med andre usynlige lidelser hvor fatigue og smerter er involvert.

«I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan glutaminsyre kan gi forverrede smerter – og viser deg også 8 matvarer med naturlig høyt innhold av glutaminsyre som du bør unngå!»


– La oss se nærmere på glutaminsyre og 8 matvarer med forhøyede nivåer av dette

Hei! Mitt navn er Gina Vissheim og jeg er fysioterapeut ved Vondtklinikkene avdeling Grimstad Fysikalske i Aust-agder. I likhet med mine dyktige kollegaer, fysioterapeut Helene Rindli og kiropraktor Alexander Andorff, har jeg stor interesse innenfor fagfeltene fibromyalgi, revmatisme og usynlig sykdom.

Her ser jeg, fysioterapeut Gina Vissheim, nærmere på glutaminsyre og 8 matvarer med naturlig forhøyede nivåer av dette, sammen med min kollega fysioterapeut Helene Rindli, samt kiropraktor Alexander Andorff (forfatteren av «27 FAKTA OM FIBROMYALGI» – du kan lese mer om den helt nederst av denne artikkelen).

Hva er glutaminsyre?

Glutaminsyre, også kjent som glutamat, er det mest forsterkende og stimulerende nervesignalstoffet som vi har i kroppens nervesystemet. Du skjønner kanskje allerede hvor vi er på vei med dette? Dette innebærer også at de forsterker signaler fra nerveceller som tar i mot sanseinntrykk – inkludert øynene, indre øret og balanseorganene, tungen, samt ryggmargen. Dette gjelder også smertesignaler.

Forskning: Forhøyet innhold av glutaminsyre gir forverrede symptomer hos personer med fibromyalgi

For oss er det alltid viktig å backe opp det vi sier med gode forskningsstudier. I en systematisk oversiktsstudie, den sterkeste formen av forskning, kunne forskerne måle at forhøyede nivåer i visse deler av hjernen hos denne pasientgruppen, førte til en dysregulering i sentralnervesystemet (svekket funksjon og modulering). I 7 av de 8 studiene fant man en direkte sammenheng mellom glutaminsyre og omfanget av symptomer:

«Seven of the 8 studies that analyzed the correlations between cerebral glutamate levels and FM symptoms, found a significant positive correlation.» – Pyke et al

Veldig interessant og spennende! Med grunnlag i denne forskningen kan vi altså si, med god samvittighet, at personer med fibromyalgi (og også andre usynlige sykdommer som involverer sentralnervesystemet) bør forsøke å redusere inntaket av glutaminsyre og MSG (mononatriumglutamat – som brukes som en smakforsterker). La oss gå videre og se på de 8 matvarene du bør styre unna.

1. Soyasaus og asiatiske sauser

Soya har et svært høyt innhold av glutaminsyre. Spesielt soyasauser har en signifikant og konsentrert mengde av glutamat. For å få et sammenligningsgrunnlag vil vi også vise deg innholdet pr 100 gram av matvarene.

  • Soyasaus: 1700 mg av glutamat pr 100 gram
  • Østersaus: 900 mg pr 100 gram

2. Visse typer av ost

Det er spesielt to verstinger du bør kjenne til når det kommer til ostetyper. Nemlig parmesan og roquefort. De har faktisk skyhøye nivåer av glutaminsyre.

  • Parmesan: 1680 mg av glutamat pr 100 gram
  • Roquefort: 1280 mg pr 100 gram

Litt skuffet?

Vel, heldigvis finnes det mer fibrovennlige alternativer med betydelig lavere innhold. Cheddarost inneholder nemlig bare 180 mg glutamat pr 100 gram. Det er også viktig å nevne at cheddar er regnet som LowFODMAP grunnet lavt innhold av laktose.

3. Prosessert kjøtt

Skinke er en kilde til høyt inntak av glutaminsyre. Det er svært mange som har kokt skinke på brødskiven, men som kanskje ville styrt unna hvis de visste mer om hva det inneholdt.

  • Skinke: 337 mg glutamat pr 100 gram

Dette kan kanskje virke som at det ikke er så mye? Men det er altså slik at når man spiser skinke spiser man gjerne en større mengde (i gram) enn for eksempel når man tar soyasaus på risen. Og hvis man, for eksempel, har dette som favorittpålegget på brødskiven vil det totale innholdet av glutamat fort bli høyt.

4. Visse typer av nøtter

Peanøtter og mandler er 2 av verstingene når det kommer til høyt innhold av glutaminsyre. Dette er viktig å kjenne til for personer som ønsker å kutte ned på dette.

  • Mandler: 6200 mg pr 100 gram
  • Peanøtter: 5600 mg pr 100 gram
  • Valnøtter: 658 mg pr 100 gram

De svært høye nivåene av glutamat i visse nøttetyper er overraskende for mange. Særlig peanøttsmør er jo et populært og lett tilgjengelig pålegg som mange spiser mye av. Så det å styre unna dette er et godt tips for personer rammet av fibromyalgi.

5. Tomater

Det er slik at tomater inneholder et relativt, naturlig høyt nivå av glutaminsyre. Derfor blir de ofte nevnt innen matvarer som personer med revmatisme og fibromyalgi bør styre unna. Men det er jo også slik at dette er en grønnsak (eller er det en frukt?) som har et høyt innhold av antioksidanter og også er lowFODMAP. Det kan være enkelt å få i seg en betydelig mengde av tomater, for eksempel gjennom tomatsaus til pasta – så det er jo noe man bør ta hensyn til.

  • Tomater: 250 mg pr 100 gram

Nivået er altså ikke spesielt høyt sammenlignet med mange av de andre matvarene vi nevner i denne artikkelen, så vi ønsker å trekke fram at vi var litt i tvil på om vi faktisk skulle inkludere den i listen her. Vi hører gjerne dine innspill om tomat i kommentarfeltet nederst i artikkelen eller i kommentarfeltet på sosiale medier.

6. Erter

Mange vil kjenne til at erter er frarådet for personer med urinsyregikt, grunnet høyt innhold av puriner (som omformes til urinsyre i kroppen). Så det i seg selv er jo en god grunn til å fraråde for mye av dem. Men så er det også slik at erter har svært høye nivåer av glutaminsyre.

  • Erter: 200 mg glutaminsyre pr 100 gram

En ekstra motivasjon for å trappe ned på erter er at de også er kategorisert som høyFODMAP (høyt innhold av uønskede sukkerarter som kan bidra til lav-gradig inflammasjon og irritert tarm).

7. Flere typer av skalldyr og sjømat

Innen sjømat finner vi noen matvarer med svært høye nivåer av glutaminsyre. Her kan vi eksempelvis trekke fram ansjos som en av verstingene.

  • Ansjos: 630 mg glutaminsyre pr 100 gram
  • Makrell: 215 mg pr 100 gram

Lavere innhold finner vi i torsk (9 mg pr 100 gram) og laks (20 mg pr 100 gram).

8. Juice

Visse typer av juice har et høyt innhold av glutaminsyre – og bør derfor unngås hvis man prøver å redusere inntaket.

  • Druejuice: 258 mg glutaminsyre pr 100 gram
  • Tomatjuice: 260 mg pr 100 gram

Styr unna MSG (monosodium glutamat)

En rekke studier har lenket MSG, som er et veldig billig tilsetningsstoff i mat, til en rekke helseutfordringer. Inkludert betennelse i kroppen, høyt blodtrykk, nerveskade, leverskade og hjertesykdom. Dette brukes mye i det vi kaller ultraprosessert mat – som, blant annet, inkluderer:

  • Potetgull og snacks
  • Buljong og krydderblandinger
  • Frossen pizza og ferdigretter
  • Suppeblandinger
  • Behandlet kjøtt (pølser, salami og lignende)
  • Majones og ketchup
  • Nudler (en advarsel til studenter som leser dette)
  • Produkter med mye stivelse

MSG brukes primært sett fordi det gir en lavere produksjonskostnad og lengre levetid for matvarene. Det er altså ikke til noen fordel for forbrukerne. Og det er altså det som menes med ultraprosessert mat (at den er tilsatt en rekke stoffer som gir den lengre levetid).

«Å være mer bevisst på eget kosthold er viktig når man er rammet av kronisk sykdom. Det danner også grunnlaget for en helhetlig tilnærming til symptomatisk og funksjonell forbedring. Men merk også at det kan være STORE individuelle forskjeller fra person til person.

I neste del av artikkelen ønsker vi også å introdusere deg for 5 fibromyalgi bevegelighetsøvelser du kan prøve deg på.»

5 fibrovennlige øvelser

Her har vi laget et bevegelighets og avspenningsprogram med 5 tilpassede øvelser for personer rammet av fibromyalgi. Vi fokuserer på å stimulere sirkulasjon og lymfatisk aktivitet, samt «smøre» stive ledd med økt tilgang på synovialvæske. Prøv å gjøre bevegelighetsøvelsene cirka 1 time før du legger deg, slik at du oppnår optimal avspenning fra gjennomførelsen.

VIL DU HA BEVEGELIGHETSPROGRAMMET PÅ PDF?

Du kan lese mer om eller anskaffe deg det tilpassede treningsprogrammet med de 5 fibrovennlige øvelsene som PDF via DinHelsebutikk på lenken her.

Å ha et treningsprogram i fysisk og digitalt format kan gjøre det enklere for deg å gjennomføre øvelsene regelmessig.

Vi hjelper deg på en helhetlig måte

Hei du! Ved Vondtklinikkene Grimstad Fysikalske og alle våre tilhørende klinikkavdelinger kan vi hjelpe deg dersom du plages med smerter assosiert med fibromyalgi eller andre diagnoser. Vi bruker gjerne en kombinasjon av sirkulasjonsfremmende bindevevsmassasje, terapeutisk laser og / eller tørrnåling (dry needling). I tillegg setter vi sammen individuelt tilpassede tøyeprogrammer som vil gjøre deg mindre stiv. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller vil bestille en time.

Oppsummering: Fibromyalgi og glutaminsyre

Hei! I denne artikkelen har vi gått gjennom 8 matvarer med høye nivåer av glutaminsyre. Formålet har vært å gjøre deg mer bevisst på eget kosthold og forskningen rundt dette. Husk også at vi alltid er tilgjengelig for spørsmål via våre Facebook-sider eller via melding på Instagram.

VONDTKLINIKKENE: Vi følger dokumenterte behandlingsprotokoller

Hvor mange behandlinger vil jeg trenge? Dette er individuelt, men majoriteten vil respondere positivt på 5-8 behandlinger fordelt over cirka 6-8 ukers tid. Ved bruk av terapeutisk laser følger vi Takahashi-protokollen. Ved alle våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har vi betydelig faglig kunnskap innenfor tørrnåling (dry needling), trykkbølgebehandling, terapeutisk laser og bindevevsmassasje, og følger evidensbaserte anbefalinger og behandlingsprotokoller.

Del gjerne videre

Hvis du har kommet hit via et innlegg i sosiale medier, betyr det virkelig utrolig mye for oss om du ønsker å dele det videre på for eksempel Facebook eller Instagram. På denne måten kan vi opplyse og nå ut til enda flere om hvor komplisert smertesyndromet fibromyalgi faktisk er. Alternativt kan du jo eventuelt lime inn artikkel-adressen og dele direkte til noen du kjenner. Er du med?

Har du spørsmål eller vil du bestille time ved Grimstad Fysikalske?

«Hei du! Gina her. Jeg og mine kollegaer her ved Grimstad Fysikalske ser virkelig fram til å høre fra deg – og gleder oss til å hjelpe deg på veien tilbake til en bedre fysikalsk helse og et sterkere deg!»

Her ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad tar vi fibromyalgi og usynlig sykdom på alvor. For oss er det viktig å oppnå gode og langvarige resultater ved å utrede og finne ut av hva som er best framgangsmåte for akkurat deg.

Du kan bestille time hos oss ved å bruke våre døgnåpne online timebestilling eller ved å ringe oss på 37179050. Trykk på knappen nedenfor for å se ledige timer hos oss – du kan blant annet bestille time for fysioterapi, fysikalsk behandling, tørrnåling (dry needling), bindevevsmassasje eller terapeutisk laser.

*Ikke i Grimstad? Vondtklinikkene har også andre klinikkavdelinger. Blant annet i Oslo (Lambertseter), Eidsvoll Sundet (Akershus) og Råholt (Akershus). Klikk her for å se en fullstendig oversikt (lenken åpner i et nytt leservindu).

Forskning og kilder

  1. Mezhov et al, 2021. Central sensitivity and fibromyalgia. Intern Med J. 2021 Dec;51(12).
  2. Pyke et al, 2017. Measuring Glutamate Levels in the Brains of Fibromyalgia Patients and a Potential Role for Glutamate in the Pathophysiology of Fibromyalgia Symptoms: A Systematic Review. Clin J Pain. 2017 Oct;33(10):944-954.
  3. Glutamate in Food: https://msgfacts.com/glutamate-in-food/

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

 Følg oss gjerne i sosiale medier

Godt tips: Lær mer om fibromyalgi i denne eBoken (skrevet av Alexander Andorff)

Hei! Alexander her. Det hersker så mye uvitenhet og misforståelser om fibromyalgi at jeg bare måtte få skrevet en bok og få gitt faktaene litt plass. For det er nemlig slik at den manglende forståelsen også fører til en nedlatende holdning ovenfor personer som er rammet. I denne eBoken (trykket utgave kommer senere) går jeg gjennom fakta og myter om denne «KJÆRRINGSYKDOMMEN» (Ja, det er faktisk onde og uvitende tunger som kaller det det!). Denne boken bør også leses av pårørende.

– En lilla dråpe i havet for rettferdig behandling

Som det står på coveret er dette en kunnskapsbasert bok som ønsker å bryte ned myter og misforståelser om det som kanskje er verdens mest kompliserte smertesyndrom. Du kan lese mer om eller kjøpe eBoken her. Jeg håper inderlig at dette er noe du vil sette pris på og som kan løse opp i misforståelser om fibromyalgi – blant allmennheten og helsepersonell. Jeg kommer til å lage en betydelig større utgave (60 fakta om fibromyalgi) dersom denne blir tatt godt i mot. Vennlig hilsen, Alexander

Les også våre andre artikler om fibromyalgi:

Bilder og kreditering

  • Coverbilde 1: iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1464702504 Kreditering: Natalia Korotkova
  • Bilde 2 (overbelastet nervesystem): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 2154823277 Kreditering: magicmine
  • Bilde 3 (soyasaus): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 978938452 Kreditering: kuppa_rock
  • Bilde 4 (roquefort ost): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 612420468 Kreditering: elnavegante
  • Bilde 5 (skinke): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1356814949 Kreditering: Vladimir Mironov
  • Bilde 6 (tomater): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 589985234 Kreditering: Helios4Eos
  • Bilde 7 (erter): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1151798464 Kreditering: wmaster890
  • Bilde 8 (druejuice): iStockphoto.com (lisensiert bruk). Stock photo ID: 1669084333 Kreditering: Nick Wiltgen


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *